Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Na mące razowej pszennej. Można zrobić wcześniej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zakwas na barszcz biały można zrobić wcześniej a potem przechowywać go w lodówce. Tym się różni od zakwasu żurkowego, że jest wykonany na mące pszennej- może to być nawet maka tortowa, ale razowa jest bardziej wartościowa.

    Do słoika wsypałam mąkę, dodałam sól, ziele, liście i chili. Dolałam wodę- najpierw mniej i rozmieszałam aby nie powstały grudki. A potem dolałam tyle wody aby zakwas był jak ciasto na lane kluski. Zgniotłam jeszcze lekko czosnek i dodałam.

    Zakwas zostawiłam w kuchni z niezakręconą przykrywką- po 4- 5 dniach powinien ładnie pachnieć i być dobry.

    Tak przygotowany zakwas można zakręcić i trzymać w lodówce do Świąt.

    Oczywiście kiedyś robiło się barszcz na kiszonym zielu barszczu, ale teraz już się nie chodzi po polach w jego poszukiwaniu.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

SlodkoSlodka83 15 marca
Super,na czerwony robię zawsze,a na biały przyznaje się bez bicia jeszcze nie robiłam :-)
KORAL 15 marca
Super, widzę że przygotowania idą pełną parą :)
Maudie 15 marca
Swój to swój :)Najlepszy
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki