Zakwas barszczu białego

Zakwas barszczu białego
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Nie ma jak własny barszcz biały, 1000 - krotnie lepszy smak od sklepowego.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
  • czosnek 4 ząbki
  • chleb razowy ze skórką 1 kromka
  • 1 litr wody

Przygotowanie

  1. Zakwas na barszcz biały w bardzo prosty sposób można przyrządzić samemu.
    Składniki należy dobrze odmierzyć i oczyścić. Z kromki chleba razowego należy odciąć skórkę, gdyż tylko ją będziemy używać.
    Wszystkie składniki wkładamy do słoja, kamionki lub innego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Po ok 3-4 dniach zakwas będzie gotowy i można przelać go do butelki.
    Odstawić w chłodne miejsce na tydzień. I gotowe.

Składniki
  • mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
  • czosnek 4 ząbki
  • chleb razowy ze skórką 1 kromka
  • 1 litr wody
Składniki