Zakręcone pancakes z cynamonem i sosem śmietankowym

Zakręcone pancakes z cynamonem i sosem śmietankowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Pyszne placuszki, które można zaserwować na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • CYNAMONOWA MASA: Masło, roztopione, 4 łyżki
  • CYNAMONOWA MASA: Cukier, 1/4 szklanki
  • CYNAMONOWA MASA: Cynamon, 1/2 łyzki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Maslo, 4 łyżki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Serek śmietankowy, 56 g
  • ŚMIETANKOWY SOS: Cukier puder, 3/4 szklanki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Mąka tortowa, 1 szklanka
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Sól, 1/2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Mleko, 1 szklanka
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Jajko, 1
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Olej, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Do miseczki z roztopionym masłem dodajemy cukier oraz cynamon i wszystko razem łączymy. Przekładamy do woreczka spożywczego lub innego, z którego będziemy mogli wycisnąć ładną spiralę. Końcówkę woreczka lekko ucinamy nożyczkami, aby pozostał malutki otwór do wylewania masy. Masło, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkie masy. Zostawiamy do ostygnięcia. W kolejnej miseczce za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy wszystkie składniki na ciasto. Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju i lekko rozgrzewamy. Chochelką czerpiemy ciasto i wylewamy tworząc dosyć spore placuszki. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki za pomocą woreczka tworzymy na placuszku spiralkę, zaczynając od środka i kończąc przy brzegu. Masy nie należy wylewać za blisko brzegów placuszka, ponieważ wyleje się na zewnątrz tworząc nie ładny wygląd. Pozostawiamy tak placuszka jeszcze przez 2-3 min. i przekładamy na druga stronę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Placuszki przed podaniem polewamy sosem śmietankowym. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Annuar 23 maja 2012
Piękne te placuszki, takie pulchne. Zawsze myślała, że do uzyskania takiej puszystości trzeba ubić białko.... Czytaj całość »
Piękne te placuszki, takie pulchne. Zawsze myślała, że do uzyskania takiej puszystości trzeba ubić białko. Super pomysł na sos cynamonowy i waniliowy, do wykorzystania do np. naleśników :)
ilovebakepl 23 maja 2012
Naleśniczki są przepyszne polecam.
polyanna74 06 października 2012
Wszystko świetnie-ale forma podania przepisu nietuzinkowa i ciut męcząca w zastosowaniu. Pozdrawiam.
Składniki
  • CYNAMONOWA MASA: Masło, roztopione, 4 łyżki
  • CYNAMONOWA MASA: Cukier, 1/4 szklanki
  • CYNAMONOWA MASA: Cynamon, 1/2 łyzki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Maslo, 4 łyżki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Serek śmietankowy, 56 g
  • ŚMIETANKOWY SOS: Cukier puder, 3/4 szklanki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Mąka tortowa, 1 szklanka
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Sól, 1/2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Mleko, 1 szklanka
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Jajko, 1
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Olej, 1 łyżka
Składniki