Wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: jakewa
Wytrawne muffiny z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Są puszyste i smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • mleko 1/2 szklanki
  • majonez 2 czubate łyżki
  • ser feta 1/3 kostki
  • pomidory suszone 5-6 szt
  • oliwki czarne 1 garść
  • bazylia świeża lub suszona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 2 szczypty

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz i mieszamy.
    W osobnym naczyniu łączymy majonez, mleko oraz jajko.
    Następnie łączymy ze sobą składniki suche i mokre.

  2. Ser feta kroimy w drobną kostkę.
    Pomidory odsączamy z oleju i również kroimy w kostkę.
    Oliwki kroimy w plasterki.
    Bazylię drobno siekamy.

  3. Wszystkie składniki dodajemy do przygotowanego ciasta z tym, że ser feta dodajemy jako ostatni i delikatnie mieszamy.
    Przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny.

  4. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

    Z podanych składników wychodzi 18 szt. muffinek.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 14 maja
Zapowiadają się pysznie :)
pelen_brzuszek 15 maja
brzmi ciekawie :)
Składniki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • mleko 1/2 szklanki
  • majonez 2 czubate łyżki
  • ser feta 1/3 kostki
  • pomidory suszone 5-6 szt
  • oliwki czarne 1 garść
  • bazylia świeża lub suszona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny mielony 2 szczypty
Składniki