Wiśniacz na kruchym cieście z pianką.

Wiśniacz na kruchym cieście z pianką.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny wiśniacz, upieczony na kruchym cieście z wiśni z nalewek, z cynamonem i wiśniową pianką. Polecam.

Składniki

  • wiśnie z nalewek osączone 1 kg
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki
  • kisiel wiśniowy

Przygotowanie

  1. Do osączonych wiśni dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

  2. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.

  3. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie.

  4. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni.

  5. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.

  6. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

  7. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

bietka5 10 sierpnia
Bardzo pyszne ciacho :)
kuchmariola63 10 sierpnia
Z % :)
bietka5 10 sierpnia
Też mam takie wisienki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wiśnie z nalewek osączone 1 kg
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki
  • kisiel wiśniowy
Składniki