Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna masa śmietanowo - galaretkowa na soczyście zielonym, szpinakowym cieście biszkoptowym.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Przygotowuje po jednej z galaretek z każdego koloru według przepisu na opakowaniu. Pozostawiam do stężenia. Gotowe galaretki tnę w kostki. Szpinak myję, odsączam i rozdrabniam za pomocą blendera. Następnie dodaję sok cytryny i olej. Dalej rozdrabniam, aż masa stanie się w miarę jednolita.
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, a żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do żółtkowej masy dodaję szpinak. Wszystko dokładnie miksuję.
Mąkę przesiewam i łączę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie, wciąż miksując, dodaję porcjami do ciasta. Na samym końcu wlewam pianę z białek i jeszcze raz wszystko miksuję.
Ciasto wylewam na wyłożoną papierem blachę. Piekę w 170 stopniach C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu pieca pozostawiam jeszcze w piekarniku.