Wino z winogron

Wino z winogron
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Domowe najlepsze!

Składniki

  • winogrona 10kg
  • woda filtrowana 4l
  • cukier 2kg

Przygotowanie

  1. Winogrona trzeba oszypułkować a potem zgnieść na miazgę.

    Całość najlepiej przelać do beczki, lub słojów. Trzeba dodać do miazgi pół kilo cukru rozmieszane w litrze filtrowanej wody.

    Można dodać matkę drożdżową- najlepiej z fermentującego wina porzeczkowego- lub dodać rozrobione w wodzie drożdże winiarskie- według przepisu na opakowaniu.

    Teraz trzeba poczekać tydzień czasu i miazgę mieszać dwa razy dziennie- będzie się podnosić.

  2. Po tygodniu trzeba miazgę odcisnąć, najlepiej do tego nadaje się firanka.

    Można dodać resztę wody z cukrem, ale lepiej rozłożyć dodawanie cukru z wodą na dwa trzy razy w odstępie tygodnia czy dwóch- wtedy wino będzie mocniejsze.

    Najlepiej notować sobie kiedy dodawane były składniki.

    Nastaw trzeba rozlać do gąsiora , tak aby wypełniaj go w dwóch trzecich- będzie potrzebna wolna przestrzeń na wodę z cukrem.

    Przed dodawaniem cukru można zawsze spróbować nastawu, żeby nie było za słodkie ani za kwaśne i w razie czego zawsze można skorygować proporcje- wszystko zależy od gatunku winogron.

    Teraz trzeba poczekać około 6 tygodni, aż fermentacja sama wygaśnie, lub jeśli dalej wino pracuje, drożdże można zastopować dodając kieliszek spirytusu.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (23)

basiliana 13 września
Pychotka. W tym roku jest urodzaj na winogrona i są wyjątkowo słodkie, więc takie wino musi być świetne.
babcitereskiciasta 14 września
Swojskie wino, na pewno pyszne.:)
bryssska 15 września
Znam i tez robię ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • winogrona 10kg
  • woda filtrowana 4l
  • cukier 2kg
Składniki