Wietnamskie pieczone ciasto bananowe

Wietnamskie pieczone ciasto bananowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Mocno bananowe, słodkie, trochę niczym pudding. Po prostu pyszne. Dla miłośników bananów i nie tylko - tak dla odmiany:) Przepis z mojewypieki.blox.pl - kopalni pomysłów:)

Składniki

  • średniej wielkości dojrzałe banany, 9 sztuk
  • drobny cukier, 60 g
  • jajka, 7 sztuk
  • słodzone mleko skondensowane, 1 puszka (ok. 400 g)
  • masło lub margaryna, 250 g
  • mąka pszenna przesiana, 200 g

Przygotowanie

  1. Banany pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut.

  2. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.

  3. Jajka zmiksować (w całości), dodać mleko skondensowane i roztopione masło, dalej miksując. Dodać mąkę i wymieszać. Delikatnie wmieszać banany.

  4. Ciasto wlać (będzie bardzo rzadkie) do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 200ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia, jeśli ciasto szybko zbrązowieje, warto przykryć je folią aluminiową.

  5. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, przechowywać w lodówce

Komentarze do przepisu (16)

szynszylka 16 lipca 2010
to co tygryski lubią najbardziej :) musi być pyszne
margo21 16 lipca 2010
coś tego nie widzę , na puszkę mleka i kostkę masła tylko 20 dkg. mąki?
zapach_lawendy 16 lipca 2010
Też z poczatku byłam sceptyczna. Ale postanowiłam spróbować, bo kto nie ryzykuje ten nie ma:) Pięknie urosło... Czytaj całość »
Też z poczatku byłam sceptyczna. Ale postanowiłam spróbować, bo kto nie ryzykuje ten nie ma:) Pięknie urosło i do tego smaczne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • średniej wielkości dojrzałe banany, 9 sztuk
  • drobny cukier, 60 g
  • jajka, 7 sztuk
  • słodzone mleko skondensowane, 1 puszka (ok. 400 g)
  • masło lub margaryna, 250 g
  • mąka pszenna przesiana, 200 g
Składniki