Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam drożdżowe wypieki
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Rozczyn - 250 ml mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i połączyć z 1,5 łyżki cukru i 3 łyżkami mąki i zalać ciepłym mlekiem. Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą i konsystencją będą przypominać gęstą śmietanę. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Margarynę przełożyć do rondelka i roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
Przesiać 500 g mąki wraz z solą do miski. Do drugiej miski wbić 3 żółtka i 1 jajko, dodać 100 g cukru, cukier waniliowy i ubić kogel mogel. Następnie do przesianej mąki wlać ubite jajka, margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wiśnie wypłukać i wydrylować. Na koniec posypać 2 - 3 łyżkami cukru.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blachę forując wieniec. Nożem zrobić nacięcia na całej roladzie. Na koniec wierzch ciasta delikatnie posmarować białkiem i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po upieczeniu wierzch ciasta polać pozostałą czekoladą.