Wianuszek z owocowym nadzieniem

Wianuszek z owocowym nadzieniem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszna kompozycja ciasta drożdżowego, orzechów i owoców. Polecam :)

Składniki

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 20 dag ulubionych suszonych owoców (u mnie są to śliwki i wiśnie)
  • 2 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 15 dag mielonych orzechów
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 4 łyżki rumu
  • 1 szczypta soli
  • Lukier:
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
    Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie kroję drobno suszone owoce. Myję jabłka, kroję w kostkę (środki jabłek usuwam) i dodaję razem z orzechami do suszonych owoców. Mieszam, a następnie skrapiam rumem.

  2. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką.
    Na ciasto wykładam nadzienie i zwijam ciasto od dłuższej strony, a następnie formuję wianek zlepiając końce. Na wianku robię nacięcia. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut.

  3. Wianek piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie oblewam lukrem przygotowanym z 2 łyżek cukru pudru i 1 łyżki wody.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (31)

fafiatko 12 marca
wyglada bardzo pysznie i przepieknie!
Nevermore 12 marca
Z takimi składnikami, to ciacho smakuje rewelacyjnie. Świetnie się prezentuje, pychotka :)
Maudie 12 marca
Jaki piękny i bogaty w smaku:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 20 dag ulubionych suszonych owoców (u mnie są to śliwki i wiśnie)
  • 2 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 15 dag mielonych orzechów
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 4 łyżki rumu
  • 1 szczypta soli
  • Lukier:
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
Składniki