Warzywa w tempurze

Warzywa w tempurze
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Moje faworki :)

Składniki

  • cukinia mała, boczniaki, brokuł- u mnie
  • proponuje też kalafiora, paprykę, cebulę
  • tempura: jajo, mąka przenna, mąka ziemniaczana łyżka, woda
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól do posypania na końcu

Przygotowanie

  1. Podgotowałam brokuła parę minut. Cukinie pokroiłam w plastry a z boczniaków wybrałam mniejsze kawałki.
    Sprawdza się też papryka i cebula w krążkach oraz podgotowany kalafior, pewnie inne warzywa także.

    Ciasto wymieszałam - trochę gęstsze niż na naleśniki i zmroziłam je w zamrażarce.

    Rozgrzałam olej w woku, warzywa wrzuciłam do ciasta i wykładałam partiami na olej. Smażyłam do czasu osiągnięcia chrupkości i lekkiego zrumienienia.

    Panierka będzie ekspandować pod wpływem temperatury.

  2. Usmażone kawałki odsączałam na ręczniku papierowym i lekko soliłam.
    Chrupkie ciasto idealnie pasuje do słodkawych warzyw.

    "Faworki" świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (48)

SlodkoSlodka83 08 lutego
Superos :-)
Nevermore 08 lutego
No masz, super warzywa, idealnie by pasowały do dzisiejszej ryby, która też robiona była w cieście :D Od siebie... Czytaj całość »
No masz, super warzywa, idealnie by pasowały do dzisiejszej ryby, która też robiona była w cieście :D Od siebie dorzuciłbym jeszcze brukselkę ;)
slodkisentyment 08 lutego
Świetne. Chętnie bym zjadła :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia mała, boczniaki, brokuł- u mnie
  • proponuje też kalafiora, paprykę, cebulę
  • tempura: jajo, mąka przenna, mąka ziemniaczana łyżka, woda
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól do posypania na końcu
Składniki