Waniliowa tarta z jabłkami

Waniliowa tarta z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wypiek doskonały! Jest tu kruche, maślane ciasto, pachnące, miękkie jabłka i waniliowo-śmietankowe nadzienie. Zachwytom moim końca nie było.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • ½ łyżki pasty waniliowej
  • nadzienie:
  • 5 twardych jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 200ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

  1. ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty

    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
    W niewielkiej misce wymieszaj dokładnie śmietanę, żółtko oraz pastę waniliową.
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Dosyp cukier oraz sól i wymieszaj składniki. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Zrób z niej kopczyk, rozpłaszcz delikatnie na wierzchu, a następnie wlej mieszankę żółtkowo-śmietanową. Teraz należy całość szybko zagnieść. Nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami – chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, a następnie rozwałkuj sprawnie na okrągły placek, parę centymetrów większy niż średnica formy do tarty. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owiń delikatnie wałek i przenieś na formę. Wylep ją dokładnie ciastem i usuń jego nadmiar rolując wałkiem po krawędziach formy. Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto się rwie i nijak nie chce zachować kształtu zgrabnego placka, wcale się nie przejmuj! Po prostu wylep nim formę tak, aby było mniej więcej równe… bo chcesz, aby równo się upiekło.
    Teraz gęsto i dokładnie ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało. Całość przykryj arkuszem papieru do pieczenia i wysyp na niego obciążenie, czyli fasolę, groch, ryż, specjalne kulki ceramiczne lub co też masz pod ręką. Tak przygotowany spód wstaw do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, do lekkiego zbrązowienia i podpieczenia. Po wyciągnięciu, zdejmij z wierzchu papier wraz z obciążeniem i pozwól mu odrobinę przestygnąć.
    Najtrudniejsze za Tobą!

  2. ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty

    Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Tak przygotowane owoce przełóż do dużej miski i obficie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Przemieszaj delikatnie, a następnie rozłóż je na podpieczonym spodzie podle własnej fantazji.

  3. Do osobnej miski wlej śmietanę, dodaj do niej żółtka, cukier oraz pastę waniliową i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Wymieszaj dokładnie i powstałą, aromatyczną masą zalej jabłka. Na koniec rozsyp na wierzchu skórkę pomarańczową.

  4. UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę

    Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Po wyciągnięciu wystudź lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.

Składniki
  • kruche ciasto:
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • ½ łyżki pasty waniliowej
  • nadzienie:
  • 5 twardych jabłek
  • sok z ½ cytryny
  • 200ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki