Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mąż powiedział "mhm pycha" :)
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 146
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 41
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 206
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 146
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 41
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 206
Składniki
Mięso umyć, osuszyć. W garnku zagotować ok. 1 litra wody dodać wszystkie przyprawy, pogotować ok. 15 minut. Do miski, w której będzie się peklować mięso przelać wodę z przyprawami i uzupełnić zimną wodą (zalewa musi być zimna). Włożyć mięso do zalewy i wstawić do lodówki na 3-5 dni. Codziennie mieszać mięso w misce.
Zapeklowane mięso wyjąć z zalewy i umyć, odsączyć. Na dno szynkowara/u dać 2 liście laurowe, 10 rodzynek i ciasno układać mięso. Na wierzchu położyć pozostałe rodzynki i liście laurowe. Zamknąć szynkowar. Na dnie garnka, w którym będziemy gotować szynkowar położyć ściereczkę, wstawić szynkowar, nalać zimną wodę po brzeg szynkowara. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-80 stopni zmniejszyć ogień i w tej temperaturze gotować przez 2h.
Szynkowar wyjąć z wody i wystudzić, następnie wstawić do lodówki najlepiej na noc. Otworzyć szynkowar i wyjąć gotową wędlinkę w pysznej galaretce. Smacznego