Udka z kurczaka z rękawa do pieczenia

Udka z kurczaka z rękawa do pieczenia
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Witam, po weekendzie zazwyczaj nie chcę się gotować. Dlatego dzisiaj propozycja dla tych bardziej leniwych. Wystarczy kilka udek z kurczaka, dużo ziół i przypraw, godzinka w piekarniku i mamy gotowe danie. Zapraszam!

Składniki

  • Udka kurczaka 2-3 szt.
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Majeranek 2-3 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie 2-3 łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Cebulę obrać i pokroić w pióra.

    Udka z kurczaka doprawić wszystkimi przyprawami również cebulą i czosnkiem.

    Zamarynowane mięso przełożyć do ręka do pieczenia, warto zostawić na parę godzin w lodówce, a następnie zapiekać w piekarniku przez ok. godzinę, najpierw w 220 stopniach, po pewnym czasie zmniejszyć ogień.
    15 minut przez wyciągnięciem przekłuć rękaw, żeby skórka stała się chrupiąca.

  2. Podawać z ulubionymi dodatkami.

  3. Smacznego :)

  4. :)

Komentarze do przepisu (16)

SlodkoSlodka83 18 marca
Z rękawa zawsze pycha,i nie trzeba za dużo się gimnastykować w kuchni.
slodkisentyment 18 marca
O boszzzz, ale się zrobiłam głodna :)
fafiatko 18 marca
Pysznie doprawione, a z rekawa kurczak jest wyjatkowo soczysty!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Udka kurczaka 2-3 szt.
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Majeranek 2-3 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie 2-3 łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka ostra w proszku 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
Składniki