Turecki chleb

Turecki chleb
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: thesecret
Pyszne pieczywo z dodatkiem pietruszki. Banalnie proste, super szybkie i ekstra smaczne!

Składniki

Przygotowanie

  1. Robimy zaczyn drożdżowy:
    Drożdże instant rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczną działać.
    Robimy ciasto:
    Do głębokiego naczynia wsypujemy mąki, na początku lepiej mniej. Proponuję szklankę. Dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę, sól i łyżkę jogurtu. Dolewamy powoli mleko z drożdżami. Wyrabiamy. Jak potrzeba dosypujemy więcej mleka, lub więcej mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie spójne. Dodajemy kilka kropel oliwy. Dalej zagniatamy. Gdy ciasto jest jednolite, miękkie i sprężyste przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odrywamy kawałek, formujemy kulkę w rękach, rozrabiamy wałkiem na odpowiednią grubość i pieczemy na suchej patelni. Pita jest gotowa gdy zaczną pojawiać się brązowe ślady z obu stron. Taki chleb świetnie smakuje do gulaszu, gęstych zup, mięs.

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 07 sierpnia
Super!
slodkisentyment 07 sierpnia
Świetny. Z pietruszką, mniam :)
Docherro 07 sierpnia
Superek:)
Składniki
Składniki