Truskawkowiec

Truskawkowiec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: McDusia
Czekoladowy biszkopt z truskawkowym musem pod pierzynką bitej śmietany.

Składniki

  • Jaja - 6 sztuk
  • Mąka - 6 łyżek stołowych z średnim czubkiem
  • Cukier - 6 łyżek stołowych
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • Kakao gorzkie - 3 łyżki stołowe
  • Truskawki - 2 kg
  • Galaretka truskawkowa - 5 szt
  • Cukier zwykły - 1 szklanka
  • Śmietanka 30 % - 1 litr
  • Śmietan-fix - 4 szt
  • Cukier puder - 3 łyżki stołowe

Przygotowanie

  1. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy jajka od żółtek i ubijamy białka z 6 łyżkami cukru - na szybkich obrotach, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao - zmniejszamy moc miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 160 stopni. Studzimy

  2. Truskawki rozdrabniamy blenderem w garnku, gotujemy na średnim gazie, dodajemy szklankę cukru ( w zależności od " słodkosci " owoców ), wsypujemy galaretki i energicznie mieszamy do ich rozpuszczenia na średnim gazie. Studzimy.

  3. Gotowy biszkopt wykładamy na blaszkę ( ja zawsze kładę nowy papier ), nasączamy ( wg, uznania woda, cukier i sok z cytryny lub herbata ). Na biszkopt wylewamy wystudzony mus i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia warstwy truskawek.

  4. W miseczce ubijam śmietankę, cukier puder oraz śmietan-fixy na puch i wykładam na zastygniętą warstwę musu truskawkowego. Można udekorować startą czekoladą bądź truskawkami. Gotowe ciasto wkładamy na nockę do lodówki. Warto pamiętać, że bita śmietana "łapie" zapachy. Także lepiej zabezpieczyć bardziej " pachnącą" żywność typu swojska wędlina czy śledzie lub sos czosnkowy ;-).


    Smacznego.

Składniki
  • Jaja - 6 sztuk
  • Mąka - 6 łyżek stołowych z średnim czubkiem
  • Cukier - 6 łyżek stołowych
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • Kakao gorzkie - 3 łyżki stołowe
  • Truskawki - 2 kg
  • Galaretka truskawkowa - 5 szt
  • Cukier zwykły - 1 szklanka
  • Śmietanka 30 % - 1 litr
  • Śmietan-fix - 4 szt
  • Cukier puder - 3 łyżki stołowe
Składniki