Tradycyjne kotlety de volaille

Tradycyjne kotlety de volaille
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Kotlet de volaille (nazywany “dewolajem“) to roztłuczona pierś z kurczaka zrolowana z masłem, panierowana i smażona na oleju. Krok po kroku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem umoczonym w zimnej wodzie na płaty około 3 mm grubości, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi.

  2. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce. Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia.

  3. Smażyć kotlety w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią.

Komentarze do przepisu (1)

mironina 08 września 2017
i to jest klasyczny dewolaj ;)
Składniki
Składniki