Tortownica 20 cm.
Ciasto jest na dwie szarlotki w tej formie. Dlatego połowę od razu zamrażam.
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu 1/2 ciasta zawijam w folię i zamrażam.
Resztę zawijam w folię schładzam w lodówce, 1 do 2 godzin.
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, potem lekko odcisnąć nadmiar soku.
Jabłka wymieszać z mąką i 4 łyżkami orzechów.
Spód tortownicy lekko wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wyłożyć ciastem. Potem nałożyć jabłka, całość posypać resztą orzechów.
Piec w 180 C przez około 60 minut.
Komentarze do przepisu (5)
*Przejdziesz do wersji klasycznej