Tradycyjna szarlotka z orzechami

Tradycyjna szarlotka z orzechami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Pyyycha. Tradycyjna bez udziwnień, chociaż dodałam trochę orzechów dla chrupkości.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • 1 jajko
  • cukier 110 g
  • śmietana 18 % do 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • szczypta soli
  • Nadzienie : jabłka kwaskowe 1100 g
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • posiekane orzechy włoskie 6-7 łyżek

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm.
    Ciasto jest na dwie szarlotki w tej formie. Dlatego połowę od razu zamrażam.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu 1/2 ciasta zawijam w folię i zamrażam.
    Resztę zawijam w folię schładzam w lodówce, 1 do 2 godzin.
    Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, potem lekko odcisnąć nadmiar soku.
    Jabłka wymieszać z mąką i 4 łyżkami orzechów.
    Spód tortownicy lekko wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wyłożyć ciastem. Potem nałożyć jabłka, całość posypać resztą orzechów.
    Piec w 180 C przez około 60 minut.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 10 lutego
Ciacho dla nas, bo po latach przekonaliśmy się do pieczenia ;) Jabłek pod dostatkiem, orzechów też, więc... Czytaj całość »
Ciacho dla nas, bo po latach przekonaliśmy się do pieczenia ;) Jabłek pod dostatkiem, orzechów też, więc trzeba się za to zabrać. Pyszna szarlotka i te chrupiące orzechy, mniam :)
pelen_brzuszek 10 lutego
cudowny dodatek orzechów :)
Maudie 11 lutego
Chętnie zjadłabym taki kawałeczek:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto : mąka pszenna 500 g
  • margaryna 250 g
  • 1 jajko
  • cukier 110 g
  • śmietana 18 % do 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • szczypta soli
  • Nadzienie : jabłka kwaskowe 1100 g
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • posiekane orzechy włoskie 6-7 łyżek
Składniki