Tort tiramisu.

Tort tiramisu.
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: gogusia
Pyszny tort ! Dodatek karmelizowanych orzechów wzbogaca doznania smakowe tak pysznego torciku.

Składniki

  • biszkopt: 7 jajek
  • 10 łyżek cukru (ok. 170 g )
  • 10 łyżek mąki pszennej (ok. 150 g )
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mieszanka kawowa: 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 100 ml likieru kawowego (u mnie sheridan's )
  • masa: 750 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki tortowej 36%
  • 70 g cukru pudru
  • dodatkowo: 200 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • kakao

Przygotowanie

  1. Na biszkopt, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy powoli cukier. ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy nasz biszkopt do tortownicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą .pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
    Przygotowujemy mieszankę kawową. Wsypujemy kawę do naczynia wlewamy wrzątek oraz likier, zostawiamy do wystygnięcia.
    Na patelnię teflonową wsypujemy 3 łyżki cukru, jak się zrobi karmel wsypujemy lekko pokrojone orzechy i obtaczamy w karmelu by w miarę wszystkie się pokryły, zostawiamy by przestygły.
    Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części.
    Przygotowujemy masę. W misce mieszamy mascarpone z 100 ml naszej mieszanki kawowej. W drugiej ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, potem delikatnie łączymy z mascarpone.
    Pozostałą mieszanką kawową nasączamy nasze biszkopty.
    Na biszkopt kładziemy 1/3 masy i posypujemy kakao.

  2. Układamy tort aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
    Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu. W krem na bokach tortu wciskamy karmelizowane orzechy.
    Na wierzchu posypujemy kakao, możemy wyciąć z kartonu paski i ułożyć na torcie tworząc różne kształty, tak jak ja to zrobiłam.
    Tak przygotowany tort wystarczy już tylko przed podaniem mocno schłodzić.

Komentarze do przepisu (10)

Konto usunięte 19 stycznia 2014
Przepyszny, przecudny i bardzo pomysłowy :)
zabieram do tortowej książki :)
Ewaaa 19 stycznia 2014
o kurcze, sporo tego mascarpone, pomysł rewelka, wykonanie i talerzyk cuuudo, zabieram :)
BM87 19 stycznia 2014
Bardzo fajny przepis, wykonanie rewelacyjne. Spróbuję zrobić taki na urodziny. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 7 jajek
  • 10 łyżek cukru (ok. 170 g )
  • 10 łyżek mąki pszennej (ok. 150 g )
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mieszanka kawowa: 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 100 ml likieru kawowego (u mnie sheridan's )
  • masa: 750 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki tortowej 36%
  • 70 g cukru pudru
  • dodatkowo: 200 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • kakao
Składniki