Tort STO LAT

Tort STO LAT
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Camilla24
tort byl robiony dla bliskiej osoby na urodziny..przekroju jego nie mam....

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Jajka – 4 szt
  • Cukier – 3/4 szkl
  • Cukier waniliowy -1 op
  • Sól- szczypta
  • Mąka pszenna – 3/4 szkl
  • Mąka ziemniaczana – 1/4 szkl
  • Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
  • KREM:
  • Jajka – 5 szt
  • Cukier – 1 szklanka
  • Margaryna – 200g
  • Masło prawdziwe – 400 g
  • Alkohol – 4-5 łyżek
  • DODATKOWO:
  • Koraliki cukiernicze
  • Barwnik spożywczy

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, piec 25 min w 175st C. Wystudzić.
    KREM:
    Jajka wbić do miski, postawić ją na garnku z wrzącą wodą i ubijać na pulchną masę dodając cukier, odstawić do przestygnięcia. W drugiej misce zmiksować margarynę z masłem i dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy jajecznej i po odrobinie alkoholu. I tak aż do wykończenia składników. Gotową masą przełożyć wystudzony i nasączony biszkopt biszkopt. Schłodzić w lodówce i po godzinie ponownie wyjąć by go ozdobić resztą kremu wymieszaną z barwnikiem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 16 kwietnia 2018
Ładny torcik,szkoda,że nie ma zdjęcia w przekroju.Osoba obdarowana musiała być bardzo zadowolona z takiego... Czytaj całość »
Ładny torcik,szkoda,że nie ma zdjęcia w przekroju.Osoba obdarowana musiała być bardzo zadowolona z takiego słodkiego prezentu:)
Camilla24 20 kwietnia 2018
oj tak, była zadowolona i zaskoczona....
a przy gościach nie wypadało mi robic zdjęc z przekroju...
Składniki
  • BISZKOPT:
  • Jajka – 4 szt
  • Cukier – 3/4 szkl
  • Cukier waniliowy -1 op
  • Sól- szczypta
  • Mąka pszenna – 3/4 szkl
  • Mąka ziemniaczana – 1/4 szkl
  • Proszek do pieczenia –1 łyżeczka
  • KREM:
  • Jajka – 5 szt
  • Cukier – 1 szklanka
  • Margaryna – 200g
  • Masło prawdziwe – 400 g
  • Alkohol – 4-5 łyżek
  • DODATKOWO:
  • Koraliki cukiernicze
  • Barwnik spożywczy
Składniki