Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiłam w zeszłym roku dla wnuków na Dzień Dziecka. Tort przedstawia ogromną oponkę z lukrem i posypką.
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 169
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8437
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 169
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8437
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Drugi biszkopt upiec tak samo z takich samych składników. W obu biszkoptach, szklanką wyciąć środek. Boki nożem pościnać, formując zaokrąglenie.
Obrócić oba biszkopty i wydrążyć rowek na krem. Można nasączyć jakimś sokiem.
krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ,serek, nutellę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć do obu rowków i wyrównać.
Złączyć oba biszkopty, spodami i schłodzić.
ganache-Czekoladę połamać w kostki. Rozpuścić nad parą w śmietance, wymieszać, dodać przesiany puder i znowu wymieszać.Ostudzić do gęstniejącej konsystencji i posmarować cały tort. Przenieść na czystą paterę i znowu schłodzić.
masa plastyczna- Miękką masę rozwałkować i wyciąć faliście płat. Środek naciąć kilka razy.
Przenieść masę na tort, będzie to imitacja spływającego lukru. Udekorować cukierkami, wciskając w masę.
Kroić ostrym nożem.