Tort oponka na dzień dziecka

Przepis dnia 2018-06-01
Tort oponka na dzień dziecka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tort zrobiłam w zeszłym roku dla wnuków na Dzień Dziecka. Tort przedstawia ogromną oponkę z lukrem i posypką.

Składniki

  • biszkopt : 2 X
  • -5 jajek -150 g. cukru -110 g.mąki tortowej -150 g.mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem z nutellą: -250 ml.śmietanki 30% -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • cd.-250 g. serka mascarpone -3 czubate łyżki nutelli -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • ganache:
  • -200 g. czekolady gorzkiej -100 g. czekolady mlecznej -150 ml. śmietanki 30 % -50 g.cukru pudru
  • masa plastyczna: -gotowa lub samoróbka
  • ozdoby: -garść kolorowych cukierków-mini piegów -kilkanaście cukrowych perełek

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier.
    Drugi biszkopt upiec tak samo z takich samych składników.
    W obu biszkoptach, szklanką wyciąć środek. Boki nożem pościnać, formując zaokrąglenie.

  2. Obrócić oba biszkopty i wydrążyć rowek na krem. Można nasączyć jakimś sokiem.

  3. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ,serek, nutellę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć do obu rowków
    i wyrównać.

  4. Złączyć oba biszkopty, spodami i schłodzić.

  5. ganache-Czekoladę połamać w kostki. Rozpuścić nad parą w śmietance, wymieszać, dodać przesiany puder i znowu wymieszać.Ostudzić do gęstniejącej konsystencji i posmarować cały tort. Przenieść na czystą paterę i znowu schłodzić.

  6. masa plastyczna- Miękką masę rozwałkować i wyciąć faliście płat.
    Środek naciąć kilka razy.

  7. Przenieść masę na tort, będzie to imitacja spływającego lukru. Udekorować cukierkami, wciskając w masę.

  8. Kroić ostrym nożem.

Komentarze do przepisu (7)

GREGORHSPEED 22 maja 2018
<3
ErJot 24 maja 2018
Fajne:)
KORAL 30 maja 2018
Jak zawsze świetne ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt : 2 X
  • -5 jajek -150 g. cukru -110 g.mąki tortowej -150 g.mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem z nutellą: -250 ml.śmietanki 30% -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • cd.-250 g. serka mascarpone -3 czubate łyżki nutelli -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody
  • ganache:
  • -200 g. czekolady gorzkiej -100 g. czekolady mlecznej -150 ml. śmietanki 30 % -50 g.cukru pudru
  • masa plastyczna: -gotowa lub samoróbka
  • ozdoby: -garść kolorowych cukierków-mini piegów -kilkanaście cukrowych perełek
Składniki