Tort o smaku orzechowym z maślanym kremem:

Tort o smaku orzechowym z maślanym kremem:
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Krem do tego tortu jest pracochłonny i wymaga cierpliwości ale od lat pozostaje najlepszym kremem.Szybko znudziły nas kremy z bitej śmietany, z dodatkiem mascarpone.

Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • Krem:
  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
  • 300 g miękkiego masła extra
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • zrumienione płatki migdałowe

Przygotowanie



  1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodawać po jednym żółtku, przesiane obie mąki z proszkiem . Wymieszać, przelać do tortownicy o śr. 26 cm i piec 30 minut w tem. 175 stopni.

    Biszkopt orzechowy:

    Zrobić jak wyżej. Piec 40 minut w tem. 170 stopni.

    Krem maślany:

    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę.
    Żółtka z cukrem ubić nad parą. Kiedy masa zgęstnieje- miskę przenieść na stół i ubijać aż ostygnie. Dodawać po łyżce masy jajecznej do masła, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z cytryny.

    Biszkopty po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Nasączyć amaretto.
    Przełożyć . Trochę masy zostawić na posmarowanie boków i wierzchu.
    Oblać polewą.

    Polewa:

    Połamane czekolady roztopić nad parą. Dodać olej. Wymieszać.
    Oblać tort. Udekorować zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 19 lipca
Piękny i pyszny :)
slodkisentyment 19 lipca
Świetny :) I z pewnością smaczny :)
SlodkoSlodka83 19 lipca
Wspaniały torcik :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • Krem:
  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
  • 300 g miękkiego masła extra
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • zrumienione płatki migdałowe
Składniki