Tort Marcinek

Tort Marcinek
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Tort Marcinek to klasyka kuchni podlaskiej. Wielokrotnie wypiekany przy okazji różnych imprez czy spotkań. Tradycja pieczenia akurat tego ciasta sięga sięga carskiej Rosji. Na Podlasie przywędrowała wraz z osadnikami na początku lat 20 XIX wieku. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Co tu dużo mówić Tort Marcinek składa się z kilkunastu warstw ciasta kruchego. Przekładany jest najczęściej kremem śmietanowym. Lepiej wprawione gospodynie potrafią upiec , aż 20 takich warstw z ciasta kruchego. Mi na dobry początek udało się wykonać 12 warstw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Mąkę wraz z sodą przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło, śmietanę, jajka oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek wałkujemy na wielkość tortownicy i pieczemy oddzielnie przez około 8 minut(do złotego koloru). Studzimy.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
    Gotowe blaty przekładamy kremem śmietanowym. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce najlepiej dwie godziny.

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 23 maja
Wow !! Super :)
pelen_brzuszek 23 maja
z pewnością bardzo pracochłonny :)
Imponujący.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki