Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny biszkopt nasączony kawą doskonale komponuje się z delikatnym kremem.
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 41
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 72
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 41
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 72
Składniki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Formę o średnicy 21cm wysmarować tłuszczem. Piec ok.30 min w temperaturze 180st. Odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy części. Kawę rozpuścić w ok.100-150ml wody. Można zrobić mocniejszą kawę, wg uznania. Nasączyć biszkopt.
Mascarpone i śmietankę miksować do uzyskania puszystego kremu. Pod koniec dodać cukier. Dodać czekoladę startą na tarce o cienkich oczkach. Delikatnie połączyć.
Części biszkopta przełożyć powidłami, na nie posmarować kremem. Boki i wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu. Obsypać startą czekoladą. Zrobić polewę- wszystkie składniki zagotować. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać do polewy i dokładnie wymieszać. Ostudzić.