Tort bezowy z masą kawową.

Tort bezowy z masą kawową.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: balbinka568
Beza znika w mig z talerza.

Składniki

  • Składniki podaję w sposobie przygotowania.

Przygotowanie

  1. Składniki:

    -Białka - 6 szt
    -Cukier puder - 300 g
    -Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    -Ocet - 0,5 łyżki

  2. Sposób przygotowania:
    Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając.
    Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Uformować dwa okrągłe placki. Można zrobić kilka bez do ozdoby.
    Suszyć w nagrzanym piekarniku w temp. 120 stopni przez pół godziny.
    Następnie w 100 stopniach przez 3 godziny.

  3. Masa kawowa.
    Składniki:
    -Masło - 400 g
    -Cukier kryształ - 150 g
    -Żółtka - 5 szt
    -Mąka pszenna - 2 łyżki
    -Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
    -Spirytus - 2 łyżki.

    Sposób przygotowania:
    Żółtka zmiksować z cukrem, dodać mąkę i wymieszać.
    Kawę zalać szklanką wrzącej wody i lekko przestudzić, wlać do żółtek. Wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować aż powstanie gęsty krem, wystudzić.
    Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu kawowego, cały czas ucierając. Pod koniec dodać spirytus.
    Bezy przełożyć kremem.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 05 lutego 2018
Fajny torcik:)
Składniki
  • Składniki podaję w sposobie przygotowania.
Składniki