Tort bezowy z kremem z mascarpone i czereśniami

Przepis dnia 2016-06-29
Tort bezowy z kremem z mascarpone i czereśniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
przepyszny torcik, wbrew pozorom nie jest przesłodzony, czereśnie delikatnie przełamują słodki smak bezy. łatwy do przygotowania, naprawdę warto, bo rozpływa się w ustach ... :-)

Składniki

  • Blaty bezowe:
  • białko jaja 6 dużych (ok. 24 dag)
  • cukier 30 dag
  • sól szczypta
  • ocet 1 łyżeczka
  • Krem:
  • śmietanka 30% 400 ml
  • mascarpone 25 dag
  • cukier puder 2 pełne łyżki
  • czereśnie ok. 20 dag

Przygotowanie

  1. Blaty bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Dużą blaszkę do piekarnika wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy ok. 21 - 23 cm. Jeśli nie zmieszczą się na jednej blasze, można przygotować dwie.
    Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i zmiksować.
    Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli bezy pieczone są na dwóch osobnych blaszkach jedną wstawiamy na środkowy poziom, drugą na najniższy poziom piekarnika. W czasie suszenia blatów należy zmieniać poziomy co ok. 20 min. Blaty bezowe można upiec 2 dni przed przygotowaniem tortu i przechowywać je w suchym miejscu przykryte ręcznikami.

    Krem: Serek mascarpone i kremówka powinny być dobrze schłodzone.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na sztywno.

    Na talerzu lub paterze położyć jeden blat bezowy, wyłozyć 1/2 kremu, ułozyć połowę czereśni (wczesniej umytych, przekrojonych na pół, wydrylowanych) lekko wcisnąć je w krem, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu i ułozyć resztę czereśni. Wstawic do lodówki na kilka godzin.

  2. Smacznego :-)

  3. Torcik mozna przechowywac w lodówce 2-3 dni (o ile aż tyle przetrwa niezjedzony :-))

Komentarze do przepisu (12)

Futka 27 czerwca 2016
Ale śliczny! Zjadam go oczami <3
Joanna 27 czerwca 2016
Uwielbiam takie ciacha! :)
ciacho50 27 czerwca 2016
Marzenko pyszności zrobiłaś ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaty bezowe:
  • białko jaja 6 dużych (ok. 24 dag)
  • cukier 30 dag
  • sól szczypta
  • ocet 1 łyżeczka
  • Krem:
  • śmietanka 30% 400 ml
  • mascarpone 25 dag
  • cukier puder 2 pełne łyżki
  • czereśnie ok. 20 dag
Składniki