Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy bezowy tort jaki do tej pory jadłam :-)
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 96
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 157
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 330
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 47
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 60
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 96
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 157
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 330
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 47
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 60
Składniki
Białka ubijać, gdy zaczną sztywnieć łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod sam koniec miksowania, gdy masa będzie bardzo gęsta, lśniąca i sztywna dodać ocet i krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 20 cm (po dwie bezy na blaszkę), rozdzielić masę między nie, wyrównać i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezy przez 90 minut (co 20 min zmieniać blachy - poziomy w piekarniku). Całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić bezy na noc w piekarniku do ostygnięcia). Krem: Ubić mascarpone ze śmietanką na sztywną masę, dodać likier i cukier puder, ponownie dobrze zmiksować (nie za długo aby krem się zważył). Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej masy. Na paterę lub talerz przełożyć delikatnie 1 blat bezowy, posmarować połową kremu ajerkoniakowego, położyć drugi blat bezowy, posmarować resztą kremu. Połozyć trzeci blat bezowy i posmarować ubitą śmietanką. Tort wstawic do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypać prazonymi płatkami migdałowymi
Tort przechowywac w lodówce. Smacznego :-)