Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym

Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Najlepszy bezowy tort jaki do tej pory jadłam :-)

Składniki

  • Blaty bezowe:
  • białka jaj 9 szt. (ok. 36 dag)
  • cukier puder 45 dag
  • ocet winny 1,5 łyżeczki
  • krem ajerkoniakowy:
  • mascarpone 50 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 150 ml
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • likier jajeczny 150 ml
  • dodatkowo:
  • śmietanka 30 lub 36% 200ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • płatki migdałów uprażone na suchej patelni

Przygotowanie

  1. Białka ubijać, gdy zaczną sztywnieć łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod sam koniec miksowania, gdy masa będzie bardzo gęsta, lśniąca i sztywna dodać ocet i krótko zmiksować.

    Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 20 cm (po dwie bezy na blaszkę), rozdzielić masę między nie, wyrównać i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezy przez 90 minut (co 20 min zmieniać blachy - poziomy w piekarniku).
    Całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (najlepiej zrobić to wieczorem i pozostawić bezy na noc w piekarniku do ostygnięcia).

    Krem: Ubić mascarpone ze śmietanką na sztywną masę, dodać likier i cukier puder, ponownie dobrze zmiksować (nie za długo aby krem się zważył).

    Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej masy.

    Na paterę lub talerz przełożyć delikatnie 1 blat bezowy, posmarować połową kremu ajerkoniakowego, położyć drugi blat bezowy, posmarować resztą kremu. Połozyć trzeci blat bezowy i posmarować ubitą śmietanką. Tort wstawic do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posypać prazonymi płatkami migdałowymi

  2. Tort przechowywac w lodówce. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (14)

slodkisentyment 03 marca
Wygląda przepysznie :)
Nevermore 03 marca
Ale Bomba :) Taki tort jest przesmaczny i aż nabrałem ochoty na coś słodkiego ;) Rewelka, pycha, mniam, mniam :)
Maudie 03 marca
Cudo!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaty bezowe:
  • białka jaj 9 szt. (ok. 36 dag)
  • cukier puder 45 dag
  • ocet winny 1,5 łyżeczki
  • krem ajerkoniakowy:
  • mascarpone 50 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 150 ml
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • likier jajeczny 150 ml
  • dodatkowo:
  • śmietanka 30 lub 36% 200ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • płatki migdałów uprażone na suchej patelni
Składniki