Tort bezowy

Tort bezowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ostrzegam bardzo słodki ale pyszny.

Składniki

  • Beza
  • 6 białek/jajka L/
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego /nie koniecznie/
  • 1 łyżeczka białego octu
  • szcz. soli
  • Krem.
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml.śmiet.kremówki /śmietanfix 1 sz.t/
  • 2 łyżki kajmaku
  • o,5 szkl daktyli/pokrojonych/ i 0,5 szkl. pokrojonych orzechów wł.

Przygotowanie

  1. Dobrze ubić białka ze szcz. soli następnie dodawać po trochę cukier biały i cukier trzcinowy.
    Piana ma być szklista i dobrze ubita.

    Oddzielnie ubić śmietanę dodać śmitanfix, serek,kajmak oraz rozdrobnione orzechy i daktyle

    Wszystko delikatnie połączyć

  2. Pianę wyłożyć na wycięte koła wstawić do nagrzanego piekarnika piec 5-10 min.w temp. 180-200 stopni /góra,dół/następnie zmniejszyć temperaturę do 120-140 stopni i piec 1,5 godz.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale bezę zostawić aż piekarnik będzie zimny.
    Beza ma się wysuszyć.Można ją przechować w suchym miejscu.

  3. Połowę kremu wyłożyć na 1 blat przykryć drugim, zostawić trochę kremu na wierzch torcika udekorować wg. własnego pomysłu.



    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (2)

Futka 16 stycznia 2017
Pyszny torcik :)
FitSweet 23 kwietnia 2017
Super, też planuję zrobić podejście do bezy :)
Składniki
  • Beza
  • 6 białek/jajka L/
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego /nie koniecznie/
  • 1 łyżeczka białego octu
  • szcz. soli
  • Krem.
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml.śmiet.kremówki /śmietanfix 1 sz.t/
  • 2 łyżki kajmaku
  • o,5 szkl daktyli/pokrojonych/ i 0,5 szkl. pokrojonych orzechów wł.
Składniki