Torcik na kefirze

Torcik na kefirze
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Czekoladowy, łatwy i bardzo smaczny torcik. Polecam

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g kefiru (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 11/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem:
  • 250 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia do miski. Dodać kakao, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i kefir. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Masę przelać do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Śmietankę ubić końcówkami miksera. Gdy zacznie tężeć dodać cukier puder. Jeszcze chwilę ubijać. Odłożyć mikser. Przy pomocy trzepaczki wkręcić po łyżce serek mascarpone. Posmarować kremem pierwszy blat. Nałożyć drugi i również posmarować kremem wierzch tortu i boki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Obsypać torcik. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (17)

slodkisentyment 09 lutego
Musi smakować super :) Kakaowe ciasto i krem z mascarpone - cudo :)
fafiatko 09 lutego
Pychoty! tak bez okazji czy tez bylo jakies swieto ? :D
Nevermore 09 lutego
Bardzo apetycznie wygląda :) Ten krem i czekolada, to rewelacja, ale kto by czekał do rana na degustację ;P... Czytaj całość »
Bardzo apetycznie wygląda :) Ten krem i czekolada, to rewelacja, ale kto by czekał do rana na degustację ;P
Pychotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g kefiru (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 11/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem:
  • 250 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szk. cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki