Torcik mocno czekoladowy z wiśniami

Torcik mocno czekoladowy z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
drogie
avatar Autor: Milena127
Mocno czekoladowy,przełamany soczystymi owocami z odrobiną alkoholu. Idealny dla ukochanej osoby.

Składniki

  • 8jaj
  • 2/3szkl cukru
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • 1kostka margaryny
  • 3łyżki wody
  • 1/2l mleka
  • 1szkl cukru
  • 4łyżki mąki pszennej
  • 3łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2mleczne czekolady
  • 2żółtka
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1,5kostki margaryny
  • 0,5l soku z brzoskwiń
  • 1/2szkl cukru
  • 1żółtko
  • 1budyń śmietankowy
  • Dodatkowo;
  • Wiśnie w syropie
  • Perełki dekoracyjne
  • Kiwi
  • Czekolada mleczna
  • Kolorowe wiórki kokosowe
  • Alkohol do nasączenia

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sitko i połączyć z masą. Piec 45min w 170C. Tortownica 25. Po upieczeniu nasączamy na 3części. Dolny nasączamy alkoholem. Pare brzoskwiń pokroić w kostkę, wyłożyć na biszkopt.

  2. Masa czekoladowa:
    Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie kakao, żółtka i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i oczywiście ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodać budyń.

  3. Masa brzoskwiniowa: Na soku z brzoskwiń ugotować budyń dodając żółtko i cukier. Ostudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem, aż powstanie krem.

  4. Górę i boki tortu posmarować połową masy brzoskwiniowej. Z drugiej części masy robimy na około beziki. Roztapiamy połowę czekolady, ostudzamy i wylewamy na środek. Dekorujemy owocami i perełkami, a boki wiórkami.
    Przełożenie: biszkopt-kawałki brzoskwiń - masa czekoladowa -biszkopt -masa czekoladowa- biszkopt - masa brzoskwiniowa- dekoracje

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 3 dni temu
Śliczny:)
KulinarnaChwila 3 dni temu
Ślicznie wygląda ;)
Składniki
  • 8jaj
  • 2/3szkl cukru
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1budyń waniliowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • 1kostka margaryny
  • 3łyżki wody
  • 1/2l mleka
  • 1szkl cukru
  • 4łyżki mąki pszennej
  • 3łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2mleczne czekolady
  • 2żółtka
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1,5kostki margaryny
  • 0,5l soku z brzoskwiń
  • 1/2szkl cukru
  • 1żółtko
  • 1budyń śmietankowy
  • Dodatkowo;
  • Wiśnie w syropie
  • Perełki dekoracyjne
  • Kiwi
  • Czekolada mleczna
  • Kolorowe wiórki kokosowe
  • Alkohol do nasączenia
Składniki