Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu do pyszny deser który wywodzi się z Włoch.
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 44
Polecam.
Odsłon: 2622
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 277
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 31
Szybka prosta sałatka na kolację lub do pracy
Odsłon: 44
Polecam.
Odsłon: 2622
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 277
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 31
Składniki
Śmietankę 30% wlewam do miski i dodaję pół szklanki cukru i wszystko ubijam mikserem do uzyskania sztywnej masy.
Do ubitej śmietanki dodaję ser mascarpone i delikatnie mieszam mikserem na małych obrotach aż masa będzie jednolita.
Parzę kawę może być z expresu lub rozpuszczalna (pół szklanki) i dodaję do kawy mały kieliszek 0.25ml amaretto. I moczymy w niej biszkopty ( okrągłe biszkopty) kilka sekund odkładamy na talerzyk by nadmiar kawy się dobrze wchłonął.
Do kieliszków najpierw dajemy na spód troszkę masy mascarpone i na masę dwa biszkopty i tak przekładamy aż kieliszek nam się zapełni ( pamiętając ze ostania warstwa ma być masa mascarpone) Na samym końcu posypujemy wierzch kieliszka kakao przez sitko i dekorujemy świeżą mięta i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę czasu. Taki deser może leżeć w lodówce około 3 dni:)