Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na francuski przysmak prosto z Alp. Idealny na mroźne zimowe wieczory!
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1127
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 20
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 53
Przepis na potrawkę z kurczakiem i makaronem ryżowym. Potrawka prosta , szybk...
Odsłon: 1127
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 20
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 53
Składniki
Ziemniaki obieramy, porządnie myjemy i kroimy w talarki o grubości około 0,5 cm
Następnie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie przez okolo 20 minut (nie rozgotowujemy!)
W międzyczasie kroimy drobno cebulę i czosnek i smażymy na odrobinie masła (do momentu zeszklenia cebuli)
Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, i pozostawiamy na małym ogniu (przez około 10 minut), regularnie mieszamy!
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przygotowujemy naczynie do pieczenia (ja używam prostokątnego naczynia żaroodpornego w standardowym rozmiarze 35x25 cm). Rozprowadzamy na dnie roztopione masło (można to zrobic np. poprzez wlożenie formy z lyżka masla do rozgrzanego piekarnika na okolo 30 sekund)
Odcedzamy ugotowane ziemniaki i dodajemy do cebuli i boczku i wszystko mieszamy.
Wlewamy białe wino i śmietanę, dodajemy pieprz do smaku i mieszamy
Wykładamy calość do przygotowanego naczynia.
Reblochon przecinamy na pół wzdłuż i umieszczamy (skórką do góry!) na ziemniakach.
Pieczemy w piekarniku około 30 minut. Ser roztopi się, scalając ze soba wszystkie składniki. Pycha!
Podajemy koniecznie na gorąco! Kroimy zapiekankę na kwałaki, można posypać porcje odrobiną posiekanej pietruszki. Jako dodatek do Tartiflette świetnie sprawdza się zielona sałata z sosem francuskim.