Tarta z rabarbarem pod puszystą pianką bezową.

Tarta z rabarbarem pod puszystą pianką bezową.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: balbinka568
Kruche, chrupiące ciasto.

Składniki

  • Ciasto: Mąka pszenna - 200 g
  • Cukier puder - 40 g
  • Jajko - 1 szt
  • Sol - szczypta
  • Masło - 100 g
  • Warstwa rabarbarowa: Rabarbar - 0,5 kg
  • Cukier - 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Beza: Białko - 2 szt
  • Cukier - 100 g
  • Sól - szczypta

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE

    Składniki:
    -Mąka pszenna - 200 g
    -Cukier puder - 40 g
    -Jajko - 1 szt
    -Sol - szczypta
    -Masło - 100 g

    Sposób przygotowania:
    Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko.
    Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
    Formę na tartę o średnicy 27 cm wysmarować masłem i posypać mąką pszenną.
    Wykleić w niej ciasto, wraz z brzegami.
    Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut..

  2. WARSTWA RABARBAROWA

    Składniki:
    -Rabarbar - 0,5 kg
    -Cukier - 3 łyżki
    -Mąka ziemniaczana - 3 łyżki

    Sposób przygotowania:
    Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm, przełożyć do naczynia i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    Następnie wyłożyć na podpieczone ciasto i podpiec 15 minut.

  3. BEZA

    Składniki:
    -Białko - 2 szt
    -Cukier - 100 g
    -Sól - szczypta

    Sposób przygotowania;
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Ubijając dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie sztywna.
    wyłożyć na rabarbar i piec w 150 stopniach przez około 1 godziny.
    Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
    Beza powinna być z zewnątrz chrupiąca.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 12 czerwca
Pycha :)
pelen_brzuszek 12 czerwca
ta pianka najlepsza :)
Składniki
  • Ciasto: Mąka pszenna - 200 g
  • Cukier puder - 40 g
  • Jajko - 1 szt
  • Sol - szczypta
  • Masło - 100 g
  • Warstwa rabarbarowa: Rabarbar - 0,5 kg
  • Cukier - 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Beza: Białko - 2 szt
  • Cukier - 100 g
  • Sól - szczypta
Składniki