Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Słodka, a zarazem lekko kwaśna, do tego bardzo orzeźwiająca.

Składniki

  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 250 gram
  • Żółtka 2 szt.
  • Margaryna ½ kostki
  • Cukier 50 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Szczypta soli
  • MASA RABARBAROWA:
  • Śmietana 12% 4 łyżki
  • Budyń waniliowy z cukrem 1 opakowanie
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Białka 2 szt.
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Szczypta soli
  • Rabarbar 500 gram

Przygotowanie

  1. CIASTO: W misce mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodajemy do tego żółtka, zimną wodę i posiekane nożem masło. Całość zagniatamy na jednolitą i gładką masę. Ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki.

  2. Po schłodzeniu się ciasta, rozwałkowujemy je do wielkości blachy do tarty (średnica blachy 25 cm) i wykładamy nim dno i boki foremki (spód nakłuwamy widelcem). Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

  3. MASA RABARBAROWA: Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Dokładnie to mieszamy, aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka z cukrem pudrem i szczyptą soli na sztywną pianę (cukier wsypujemy stopniowo w trakcie ubijania). Ubite białka przekładamy do miski ze śmietaną i budyniem, mieszamy to delikatnie do momentu połączenia się obu mas. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy go do miski z masą i dokładnie mieszamy.

  4. Gotową masę rabarbarową wykładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy wierzch, posypujemy cukrem wanilinowym i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 24 czerwca 2016
Bardzo lubię ciasta z rabarbarem,wygląda bardzo smacznie,jutro zrobię:)
Futka 02 lipca 2016
Przepyszna tarta <3
izek 02 lipca 2016
Dziękuję ;)
Składniki
  • SPÓD:
  • Mąka pszenna 250 gram
  • Żółtka 2 szt.
  • Margaryna ½ kostki
  • Cukier 50 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Szczypta soli
  • MASA RABARBAROWA:
  • Śmietana 12% 4 łyżki
  • Budyń waniliowy z cukrem 1 opakowanie
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Białka 2 szt.
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Szczypta soli
  • Rabarbar 500 gram
Składniki