Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem tarta z młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem, marzenie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 17
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 106
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 17
Składniki
1. Ciasto. Do przesianej mąki , dodajemy ,sól , zioła , pokrojone zimne masło i margarynę. Wszystko rękami rozcieramy na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki . Ziemniaki gotujemy w wrzącej osolonej wodzie.Studzimy. Nadzienie. Do śmietany dodajemy sól , tymianek , majeranek , pieprz cytrynowy . Śmietanę miksujemy dodając kolejno jajka, pokruszony ser niebieski . Na koniec wsypujemy posiekany koper, mieszamy łyżką. Szparagi obmywamy , przełamujemy i suche lekko przesmażamy na oliwie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Chłodne ciasto wałkujemy i wykładamy na spód i boki tortownicy ( boki ok.3 cm). Spód ciasta nakłuwamy , nakładamy papier do pieczenia , obciążamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę zapiekamy wierzch. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto będzie prawie chłodne nakładamy ziemniaki, polewamy śmietaną i wykładamy przekrojone na pół szparagi.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.