Tarta z jabłkami.

Tarta z jabłkami.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: balbinka568
Doskonała do kawki.

Składniki

  • -Mąka pszenna - 500 g
  • -Cukier puder - 4 łyżki
  • -Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • -Masło - 200 g
  • -Żółtka - 5 szt
  • -Jabłka - 1 kg
  • -Bułka tarta - 2 łyżki
  • -Cukier puder - do posypania.

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrem i z masłem posiekać nożem.
    Dodać żółtka, cukier waniliowy i zagnieść ciasto.
    Ciasto zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

  2. Ciasto przedzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć formę na tartę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką o śr. 27 cm.
    Spód podziurkować widelcem.

  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w cienkie paski, wyłożyć na ciasto.
    Drugą część ciasta zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach i posypać bułką tartą.

  4. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1 godziny.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Tartę można podawać na zimno lub na ciepło.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 12 czerwca
Z jabłuszkami zawsze chętnie :)
Składniki
  • -Mąka pszenna - 500 g
  • -Cukier puder - 4 łyżki
  • -Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • -Masło - 200 g
  • -Żółtka - 5 szt
  • -Jabłka - 1 kg
  • -Bułka tarta - 2 łyżki
  • -Cukier puder - do posypania.
Składniki