Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 530
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 72
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7769
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 530
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 72
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7769
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Składniki
Sparzyć pomarańcze i z jednej zetrzeć skórkę. Z połowy skórki i reszty składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ze startej pomarańczy wycisnąć sok i zostawić do masy.
Nagrzać piekarnik do 180 st.C, formę do tarty lub tortownicę o wym.24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto robiąc rant na ok.5 cm Gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut.
Obrać drugą pomarańczę, tak aby nie było białej skórki i pokroić na kawałki. Odsączyć sok.
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać resztę startej skórki pomarańczowej, jajko, żółtko i energicznie ubijać ok.10 min., aż powstanie gładki krem.Do likieru dodać tyle soku z pomarańczy, aby było razem 80ml. i stopniowo wlewać do masy kremowej. Krem zrobi się rzadki.
Podpieczony spód tarty polać kremem, na wierzchu ułożyć pokrojone pomarańcze, a brzeg posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut i piec w tem 190st. C, aż krem zgęstnieje, a pomarańcze lekko zbrązowieją. SMACZNEGO!