Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
JESLI MASZ SERDECZNIE DOSYC KLASYCZNEGO MAKOWCA, ZROB TARTE MAKOWA, JEST SUBTELNIEJSZA W SMAKU
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 935
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 935
Składniki
CIASTO z maki, zotlka, jaja, masla i cukru pudru szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule i wstawic do lodowki na pol godziny. Rozwalkowac nakluc widelcem polozyc na foremce do pieczenia tarty i podpiec przez 12minut w 200st C
MASA bakalienamoczyc w rumie. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Bakalie wymieszac z rumem i masam makowa (jeli masa ma juz bakalie jak tylko dolewam rum). Delikatnie domieszac piane z bialek. Wylozyc na podpieczona tarte. Zapiekac 15min w 180st C
POLEWA rozpuscic w kapieli wodnej biala czekolade ze smietanka. Mieszac az polacza sie w jednolita mase. Wylac na tarte i rownomiernie rozporowadzic po calej powierzchni.
W kapieli wodnej polaczyc ciemna czkolade z kawa lub woda. Lyzka lub zwinietym lejkiem z papieru do pieczenia wlewac struzki ciemnej czekolady na zastygnieta polewe.