Tabbouleh z wędzonym łososiem

Tabbouleh z wędzonym łososiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Moja wariacja na temat tej libańskiej sałatki.

Składniki

  • kasza kuskus 300 g
  • ogórek 2 szt.
  • wędzony łosoś 200 g
  • dymka 2 szt
  • roszponka 3 garście
  • czosnek 1 ząbek
  • mięta garść
  • pietruszka garść
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Wsypać kaszę kuskus do głębokiej miski, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem odrobiny pieprzu i łyżeczką oliwy. Odczekać około 5 minut, aż kasza spęcznieje, wymieszać ją widelcem. Pozostawić do wystygnięcia.

    Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.

    Dymkę umyć i pokroić w krążki, łososia pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.

    Roszponkę umyć i lekko pokroić. Dodać do warzyw.

    Do pokrojonych warzyw dodać kasze kuskus i delikatnie wymieszać wszystkie składniki.

    Miętę i pietruszkę posiekać i dodać do sałatki.

    Oliwę z oliwek wymieszać energicznie z sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę, dodać otartą skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Składniki
  • kasza kuskus 300 g
  • ogórek 2 szt.
  • wędzony łosoś 200 g
  • dymka 2 szt
  • roszponka 3 garście
  • czosnek 1 ząbek
  • mięta garść
  • pietruszka garść
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • sól i pieprz
Składniki