Szybki dżem truskawkowy

Przepis dnia 2016-07-08
Szybki dżem truskawkowy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji, zastępując zwykły cukier - cukrem brzozowym (ksylitolem).

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 700 g cukru (lub ksylitolu)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • około 10 g pektyny domowej
  • ziarenka wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy do nich cukier, ziarenka wanilii (opcjonalnie) oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Truskawki odstawiamy na chwilę, aby puściły delikatnie sok lub lekko je rozgniatamy.

  2. Następnie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się na wierzchu szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i cały czas mieszając, gotujemy wszystko przez kolejne 2 minuty.

    Gotowy dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 29 czerwca 2016
Pyszny..uwielbiam tylko nie mogę:( a czy ksylitol jest bez cukru? raczej nie:(
Bellapi 30 czerwca 2016
Super★. Z braku czasu idealny przepis dla mnie.
izek 30 czerwca 2016
Kocham wszystko co truskawkowe. Kocham ten dżem! ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg truskawek
  • 700 g cukru (lub ksylitolu)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • około 10 g pektyny domowej
  • ziarenka wanilii (opcjonalnie)
Składniki