Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne delikatne szparagi z aksamitnym sosem.
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Składniki
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce (ok. 3 cm), obrać zaczynając od głowki do dołu. Ugotowac na parze około 12-15 minut.
Na małej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, szybo mieszać - nie złocić. Dolać bulion, cały czas mieszając, zagotować, dolać śmietanki, wrzucić pokrojony serek, mieszać aż sos zrobi się aksamitny, bez żadnych grudek, zagotować. Gotowy sos doprawić solą, pieprzem, chilli, szczyptą gałki, posypać posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś woli bardziej ostrzejsze i wyraźiste sosy zamiast serka topionego można użyć np. niebieskiego lazura.
Gotowe szparagi polać gorącym sosem, posypać chilli , wcinać :) Niebo w gębie ;P