Sznycle cielęce w sosie grzybowym

Sznycle cielęce w sosie grzybowym
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Smaczne.Sos zrobilam na postawie przepisu z kuchni polskiej.

Składniki

  • sznycle cielęce, 6 sztuk
  • maslo, 2 łyzki
  • sól,pieprz, do smaku
  • suszone borowiki, 7 kapeluszy
  • mąka, 2 łyzki
  • śmietana, 2-3 łyzki
  • koperek (jesli ktos lubi), 3 gałązki
  • cebula, 1

Przygotowanie

  1. sznycle posypać solą i pieprzem,otoczyc w mące i usmazyc na rumiano na 1 łyzce masła

  2. namoczone i dobrze umyte grzyby zalac trzema szklankami wody ,dodac pokrojona na 4 części cebule i gotowac na niewielkim ogniu do miekkości grzybów

  3. kiedy grzyby będą miekkie wyjąć cebulę a grzyby zemleć,do połowy wywaru grzybowego wlozyc usmazone sznycelki

  4. sporzadzic zasmazkę z 1 łyzki masła i 1 łyzki mąki,nalezy uwazac aby nie zrumienic maki,wystarczy ,że straci smak surowizny

  5. tak przygotowana zasmazkę rozprowadzić reszta wywaru grzybowego i śmietaną ,dodac do sznycli i chwilę pogotować

  6. jdo sosu dodałam troszke swiezego koperku,a całość podałam z ziemniakami

  7. zamiast cielęciny mozna sznycelki zrobic ze schabu

Komentarze do przepisu (7)

koko6 24 września 2010
Czy dodanie odrobiny czosnku do cielęciny nie zaszkodzi,mięso te lubi czosnek.Pozdrawiam.
wioleta333 28 września 2010
mniammmmm ...
katka22 06 października 2010
Nie ma chyba, jak dla mnie, lepszego połączenia jak cielencina z grzybami. Poprostu pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • sznycle cielęce, 6 sztuk
  • maslo, 2 łyzki
  • sól,pieprz, do smaku
  • suszone borowiki, 7 kapeluszy
  • mąka, 2 łyzki
  • śmietana, 2-3 łyzki
  • koperek (jesli ktos lubi), 3 gałązki
  • cebula, 1
Składniki