Szczękiczy czyli steki z rekina…

Szczękiczy czyli steki z rekina…
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Coś innego. Dla nas trochę egzotycznego ale myślę, że warto chociaż spróbować… I nie jest to wcale bardzo drogie danie…

Składniki

  • 8 – 10 mrożonych steków z rekina
  • 3 łyżeczki estragonu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • Sok z ¼ limonki
  • ulubiona surówka
  • ryż lub kasza bulgur

Przygotowanie

  1. Steki rozmrażamy, osuszamy na ręczniku papierowym i lekko solimy.

    W misce rozrabiamy oliwę z oliwek z sokiem z limonki (można użyć cytryny ale zdecydowanie wolę wersję z limonką) oraz estragonem.

    Steki moczymy w marynacie i zostawiamy w niej na minimum pół godziny.

  2. Smażymy na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym po ok. 5 minut z każdej strony.

  3. Podajemy z surówką oraz ryżem lub kaszą np. bulgur – te smaki będą się ze sobą komponować. Tutaj zrobiłem surówkę z kapusty pekińskiej, jabłka i ogórka kiszonego.



    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (9)

Kardamonovy 28 lutego 2017
Rekina i kota nie tknę nigdy. Ale szanuję Cię za to, że nie boisz się eksperymentować :). Pozdrawiam ciepło.
Bellapi 28 lutego 2017
Robiłam tylko w panierce. Są smaczne :)
Futka 28 lutego 2017
Nazwa świetna ;) Pyszna propozycja :) Serdecznie pozdrawiam :*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 – 10 mrożonych steków z rekina
  • 3 łyżeczki estragonu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • Sok z ¼ limonki
  • ulubiona surówka
  • ryż lub kasza bulgur
Składniki