Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szarlotka z jabłkami przesmażonymi na maśle z dodatkiem żurawiny w kruchym cieście.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 310
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 460
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 310
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 460
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło pocięte na kawałki, wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki.
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wykroić środki. Ćwiartki pokroić na plasterki. W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Odstawić. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i smażyć ok 3 minut. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu, zdjąć z ognia i odstawić.
Z ciasta odkroić ¼ części i odłożyć. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Na cieście wyłożyć jabłka. Odłożone wcześniej ciasto rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Paski ułożyć w kształt kratki na jabłkach. Rozrobić żółtko z mlekiem - posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem. Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.