Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony przepis na szarlotkę. Klasyczna i najlepsza.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 812
Składniki
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij ze zbędnej ilości soku i wymieszaj z cynamonem.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz starte na grubych oczkach masło, wszystko delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj jajko, żółtko i śmietanę, ugnieć ciasto.
Gotowe ciasto podziel na dwie równe części.
Rozwałkuj podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny. Brytfannę posmaruj dokładnie masłem i wyłóż jeden rozwałkowany placek, a na niego wyłóż jabłka z cynamonem.
Rozsmaruj równo po całej powierzchni jabłka, wszystko przykryj drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu porób widelcem otwory.
Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu.
Ciasto możemy obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!