Szakszuka

Szakszuka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kiedy pierwszy raz robiłam szakszukę nie podejrzewałam, że zagości na stałe w moim menu domowym. Przygotowuję ją na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Ten jest najprostszy.

Składniki

  • 2-3 jajka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • kmin rzymski
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym maśle. Dodałam pomidory w puszce, sól i kmin rzymski. W trakcie gotowania pomidorów przecisnęłam przez praskę czosnek.

  2. Kiedy już wszystko zaczęło wrzeć zmniejszyłam ogień i łyżką zrobiłam wgłębienia, w które wbiłam jajka.
    Przykryłam pokrywką i poczekałam aż białko zetnie się.

  3. Przed podaniem posypałam danie szczypiorkiem i oprószyłam pieprzem.

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 05 czerwca
Dawno nie robiłam :-)Pyszna
slodkisentyment 05 czerwca
Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam :) Wygląda pysznie :)
fafiatko 05 czerwca
Pieknie podana, ja tez nigdy nie robilam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2-3 jajka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • kmin rzymski
  • masło
  • sól, pieprz
Składniki