SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH

SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Zielone orzechy są bogatym źródłem jodu, dlatego ten syrop polecam wszystkim tym, którzy zmagają się z niedoczynnością tarczycy.

Składniki

  • 40 zielonych (miękkich ) orzechów włoskich
  • 1 litr płynnego miodu
  • 3-litrowy słój

Przygotowanie

  1. Orzechy umyć, drobno pokroić (robić to w rękawiczkach, ponieważ orzechy silnie barwią skórę dłoni).
    Umieścić w słoiku, zalać miodem. Słoik zamknąć i postawić na słonecznym parapecie na 40 dni. Co jakiś czas- wstrząsać słojem by składniki mogły się wymieszać.

  2. Po 40-tu dniach syrop odcedzić i rozlać do butelek z ciemnego szkła.
    Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu,

  3. Syrop ma ładny kolor ale pachnie mocno lekarstwami.
    Zażywać raz dziennie po jednej łyżce syropu zmieszanego z 1/2 szklanki wody.Pijemy na czczo przy niedoczynności tarczycy, niestrawności, cukrzycy lub infekcji.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 12 lipca 2018
Super przepis,na drugi rok wypróbuję.:)
bryssska 13 lipca 2018
Świetny przepis ;-D
Składniki
  • 40 zielonych (miękkich ) orzechów włoskich
  • 1 litr płynnego miodu
  • 3-litrowy słój
Składniki