Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i smaczny syrop, który robi się z kwiatów krzewu czarnego bzu.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Zrywamy kwiaty czarnego bzu. Kwiaty muszą być w pełni rozwinięte. Zrywać najlepiej w słoneczny dzień. Zbieramy całe baldachy.
Kwiaty rozkładamy na około 30 minut na rozścielonych na zewnątrz ręcznikach papierowych lub ścierce, żeby mogły uciec zamieszkujące w kwiatach owady. Nie warto robić tego w domu, bo robaki pozostaną w kwiatach lub rozlezą się po kuchni.
Zerwane kwiaty układamy w słoju warstwami, pomiędzy które wkładamy plastry cytryn.
Gotujemy syrop z cukru i wody i zalewamy nim ułożone w słoju kwiaty bzu i plastry cytryn.
Słój z całą zawartością stawiamy w słonecznym miejscu i pozostawiamy tam przez trzy dni. Dwa razy dziennie mieszamy kwiaty i cytryny zalane syropem.
Po upływie trzech dni przecedzamy syrop przez gazę, wlewamy do garnka i gotujemy. Gorący przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Jezeli chcemy długo przechowywać syrop, warto go zapasteryzować.