Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 72
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
Zerwane kwiaty lipy z przylistkami umieścić w misce, odstawić na 2-4 godziny najlepiej na dworze aby wszelkie owady opuściły kwiaty. Po 2-4 godzinach kwiaty z przylistkami umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po 30 minutach garnek zdjąć z ognia i odstawić na 24 godziny.
Po 24 godzinach odcedzić wywar lipowy. Zagrzać a następnie dodać cukier. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji syropu. Gorący syrop przelać w wyparzone wcześniej butelki. Nie pasteryzować. Nie otwierany syrop przechowuję na półce w spiżarce, otwierany w lodówce. Smacznego!