Syrop lawendowy

Syrop lawendowy
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

Składniki

  • dwie garści suszonych kwiatów lawendy z pewnego, ekologicznego źródła – z własnego ogrodu, od sąsiadów albo z plantacji, co do k
  • połowa laski wanilii, przeciętej wzdłuż na pół
  • dwie szklanki gorącej wody
  • dwie szklanki cukru
  • łyżeczka kwasu cytrynowego (lub askorbinowego, albo sok z cytryny)

Przygotowanie

  1. Suszone kwiaty lawendy oraz wanilię umieść w garnku. Zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do naciągnięcia i wystudzenia.

  2. Napar lawendowy odcedź, dodaj cukier i kwas, ponownie zagotuj. Dodatek kwasu powoduje, że bury początkowo kolor naparu zmienia się w nieco bardziej przyjazny dla oka – różowy czy czerwonawy.

  3. Gotowy syrop lawendowy należy trzymać w lodówce, a jeśli ma być przechowywany dłużej – musi być pasteryzowany.

Komentarze do przepisu (1)

babeczka35 14 września
Podoba mi się ten syrop :)
Składniki
  • dwie garści suszonych kwiatów lawendy z pewnego, ekologicznego źródła – z własnego ogrodu, od sąsiadów albo z plantacji, co do k
  • połowa laski wanilii, przeciętej wzdłuż na pół
  • dwie szklanki gorącej wody
  • dwie szklanki cukru
  • łyżeczka kwasu cytrynowego (lub askorbinowego, albo sok z cytryny)
Składniki